Dat het leven leren is. | Afgeschreven

Dat het leven leren is.

4 oktober 2015

Ik moest een beetje spugen in mijn mond van bovenstaande titel. Maar expres daarom plaatste ik ‘m alsnog, want zo ben ik.

Voor een opdracht voor school moest ik een ‘persoonlijkheidsprofiel’ invullen (spuug in mond bij deze officieel uitgekotst). De bedoeling is dat je jezelf goed leert kennen, je kwaliteiten kunt benoemen en ook kunt herkennen waar je mislukkingen zich bevinden.

Nou, potdomme hee, heb je effe?

Waar een persoonlijkheidsprofiel precies goed voor is, staat er niet bij. Maar op zich kan ik me zo voorstellen dat dit aan het eind van de rit erg verhelderend kan zijn, licht kan bieden in de duisternis, handvat(t)en en yada-yada-yada. Handig joh. Persoonlijk heb ik dat nog niet ervaren. Ik heb dan ook nog niet alles ingevuld.

Voorbeeldje: Wat zijn jouw grootste krachten?
Joehoi. Wat moet ik daar nou weer van zeggen? Dat ik in sommige WhatsApp-groepen het vaakste ‘tering’ foutloos weet te typen? Dat ik na 10 jaar nog steeds de Engelse irregular verbs weet? Mijn chocolate chip koekies?

Hoe kom je er nou in vredesnaam achter wat je grootste krachten zijn? Ik vroeg aan Lucas of hij wist wat mijn grootste kracht was. Wist-ie ook niet. Nou, dan is het einde zoek hoor. Hij stelde voor het te googelen, net zoals je dat ook doet als je een CV opstelt. Ik kreeg toen een briljante ingeving. Spirituele meid die ik ben, gelooft dat alles in de sterren geschreven staat. Alles in je leven staat geschreven in de sterren, daar vertrouw ik op.

Google: horoscoop eigenschappen stier.

‘De Stier wordt in de eerste plaats gekenmerkt door vastberadenheid, de stier is onbuigzaam en heeft een hekel aan verandering. Een Stier houdt van routine. Risico: de sleur. Verder is een Stier een uitstekende teamspeler door zijn grote betrouwbaarheid en loyaliteit. Door zijn of haar persoonlijkheid zal een Stier niet snel voor problemen zorgen.’

Hatsa. Of ik dit effe zwart op wit kan krijgen en ook nog op een tegeltje, alstublieft.

Ik had er plotseling alle vertrouwen in dat deze opdracht helemaal goed ging komen. Tot de vraag: Welke aspecten aan jezelf bevallen je het minst?

Er zijn van die dingen, die moet je op zo’n moment niet aan je partner willen vragen om zo een echtscheiding te voorkomen. Dus Slimme-Spirituele-Femke checkte nog een keertje Google.

‘Negatieve eigenschappen van de Stier: koppig, onuitstaanbaar overtuigd van eigen gelijk en goedheid, onorigineel, twistziek, klaagziek, zwelgen in zelfmedelijden, in staat zijn tot lang koesteren van wrok, vasthouden aan pijn, gek op ego-streling.’

Nounou. Zo kan die wel weer. Tot zover mijn vertrouwen in de sterren. (Ik wil overigens niet klagen, maar ik vind het dus echt niet oké dat er veel meer negatieve eigenschappen genoemd worden dan positieve. Ik kan er toch niks aan doen? Ik doe toch ook alleen maar mijn best? Het zou fijn zijn als ik dat wat meer te horen zou kunnen krijgen, kutwebsite.)

Ben je geneigd te overdrijven?
NOOIT.

Screenshot_2015-10-04-16-28-36-1

 

Leuk, zo’n persoonlijkheidsprofiel. Maar is het nou de bedoeling dat je vervolgens die eigenschappen aan moet passen? Natuurlijk zou ik op heel veel fronten anders in elkaar willen steken. Maar is dat de bedoeling van het leven? Dat je bezig bent met jezelf bepaalde eigenschappen aan- of af te leren en zo altijd bezig bent met ontwikkeling? Of moet je jezelf accepteren zoals je bent en je blessings counten tot en met?

Ik ben het even kwijt.

Tuurlijk zijn er heus (HEUS) dingen aan mezelf die me niet bevallen. Ik zou er een blog over kunnen schrijven.

Dat ik altijd vergeet de container aan de weg te zetten. (Hiervoor gaan echt alle kuddo’s naar Lucas.)
Dat ik elke ochtend mijn borstel kwijt ben.
Dat ik vergeet om regelmatig stof te zuigen.
Dat ik mijn bril niet draag terwijl dat eigenlijk wel moet.
Dat ik te ongeduldig ben om piano te leren spelen, ik wil het niet leren, ik wil het al kunnen.

En dat laatste is misschien wel een dingetje. Je moet dingen willen léren voordat je kunt zeggen dat je het kunt. Hoe kut die ‘When The Saints go Marching In’ ook is. Waarom wil ik het meteen kunnen? Waarom? En moet ik dan geduldig leren worden, of moet ik mezelf aanleren hoe ik met mezelf om moet gaan? Hallo hee. Sommige dingen leer je misschien ook wel uberhaupt nooit (meteen de pan uitspoelen na het koken).

Screenshot_2015-10-04-16-48-48-1

Een van de laatste vragen uit de lijst is: Als ze jou een prijs zouden moeten geven, waarvoor zou jij die dan willen ontvangen?

Dus nu probeer ik –zonder overtuigd over te komen van mijn eigen gelijk- onder woorden te brengen waarom ik vind dat ik dubbel en dwars de Staatsloterij verdien te winnen.

Maar dat zal dan vast wel weer de bedoeling niet zijn.

 

 

Laat een reactie achter

Bente

Haha ja dat ‘ik wil het niet leren, ik wil het gewoon kunnen’ is heel erg herkenbaar (zo wil ik al jaren Spaans kunnen, Spaans leren, not so much..).

En als ik mocht kiezen welke prijs men mij zou moeten geven (rare vraag trouwens) zou ik ook voor voor het meedoen aan de Staatsloterij gaan (voor de goede doelen toch?), geef die Nobel prijs voor de vrede maar aan iemand anders!

» Reply

Esther

LOL, ik ben ook stier en het is stiekum welk herkenbaar (niet doorvertellen). Ik ben alleen geen team persoon. Ik HAAT op kantoor zitten. Ik kan wel heul goed eeuwig wrok koesteren :-) De vraag met die prijs, hahaha… world peace?

» Reply

Jenn

Hahaha, heerlijk geschreven.

» Reply

Ilse

Hahaha ik heb me weer kostelijk vermaakt met je blogpost. Knal er maar wat vaker online. Je mag hier best even klagen, hoor, stiertje! =)

» Reply

Paul

Vreselijk dat soort lijstjes. Laatst had ik me per ongeluk opgegeven voor een zelfontwikkelingstraject, en toen wist ik prompt weer waarom ik school vroeger altijd zo vervelend vond. Al dat reflecteren, het stond me meteen weer tegen. Sterkte met het invullen!

» Reply

Daan

Haha “de bedoeling”. Je hoort het altijd wanneer iets niet de bedoeling is, maar er staat nooit eens iemand naast je die knikt en zegt ‘Ja, dát is de bedoeling!’

» Reply

Floor

Moest er even heel hard om lachen.

» Reply
Webdesign + development by bodinelouise